Eläinsuojelun rahalliset resurssit

On hävettävän huonot. Yhden populaatiokissan pelastaminen maksaa eläinsuojeluyhdistykselle keskimäärin 300-400 euroa. Tuohon keskimääräiseen kustannukseen vaikuttaa eläinlääkärikulut ja onko kissa löytöeläintalossa. Mikäli kissa on kesyyntymisvaiheen sijaiskodissa, niin kustannus luonnollisesti riippuu sijoituksen kestosta. Nopeiten kesyyntymiseen ja kodin löytymiseen menee vain viikkoja, joskus vuosikaan ei riitä. Kesyyntymisen venyminen ja kodin löytyminen myös riippuu paljon sijaiskodin ajankäytöstä kissan sosiaalistamiseen ja sijainnista. Monet populaatioissa eläneet on myös hyvin sairaita ja erilailla vammautuneita. Tuolloin eläinlääkäri ja lääkekulut voivat helposti nousta toiselle tuhannelle.

Varoja tarvitaan

  • Kissojen loukutukseen loukkuja, riistakameroita, suojaimia ja desinfiointikemikaaleja.
  • Eläinlääkärikuluina vähintään rokotukset, mikrosirutus ja yleinen terveystarkastus.
  • Sijaiskodeissa ja löytöeläinkodissa myös ruoan ja kissanhiekan menekki on tasainen menoerä.
  • Löytöeläinkodeissa lisäksi kaikki normaalit kiinteistön ylläpidon vaatimat kulut.

Vapaaehtoisten ajankäyttö kissojen etsinnässä, loukutuksissa, sijaiskoteina, eri tapahtumissa missä haetaan tukijoita ja yritetään kerätä varoja sekä kaikessa muussa eläinsuojelussa on runsasta ja ilmaista. Tosin vapaaehtoisten reservitkin ovat yleensä rajalliset, joka näkyy tekijöiden uupumisena. 

Kun kassa on tyhjä? Silloin yleensä yritetään kerätä rahat jostain mutta aina se ei vain onnistu, vaikka hattu on kiertänyt jo useaan otteeseen vapaaehtoistenkin parissa. 

Eläinsuojeluyhdistykset myös maksavat sijaiskotien kaikki kustannukset kissojen sijaiskodissa olemisen ajalta. Ongelma on rahojen tasainen menekki, sitä enemmän mitä enemmän sijaiskoteja.  Yhdistyksillä ei kuitenkaan ole mitään varmaa ja tasaista tulojen lähdettä. Yhdistysten vapaaehtoiset kyllä maksavat jäsenmaksut, mutta niistä saatava tuotto on hyvin pientä. Yleinen jäsenmaksu on 20-40euroa/vuosi. Jäseniä yhdistyksillä on yleensä kymmeniä maksavia.

Suomessa on muutama isompi yhdistys. Heillä on omat löytöeläintalot ja he ottavatkin kissoja vastaan pienemmiltä maakuntien toimijoilta. Heilläkin paikat on yleensä täynnä tai vapaata on vain muutamalle uudelle. 

Summa summarum

Rahaa on tällä hetkellä eläinsuojelun käytössä nipin napin niin paljon, että osa turvaan pelastetuista kodittomista kissoista saa mahdollisuuden löytää oman kodin. Rahaa ei ole niin paljon, että sitä mahdollisuutta saisivat kaikki.

Miten sinä voisit auttaa

Jos näet paikalliset eläinsuojeluyhdistyksen keräämässä varoja, niin anna edes kolikot taskun pohjalta. 

Jos haluat mieluummin antaa varoja yhdistykselle, joka on keskittynyt erityisesti kissojen aseman parantamiseen ja suojeluun, niin hyvä vaihtoehto on Kisu ry.

Mikäli elämässäsi on ollut kissoja ja haluat mahdollistaa jälkeesikin, että kissojen hyvinvoinnista ja turvallisesta elämästä pidetään huolta. Ota selvää alueellasi toimivasta eläinsuojelun yhdistyksestä ja tee heille edes osittainen testamentti. Ellet löydä alueeltasi eläinsuojelua niin kannattaa harkita esimerkiksi edellä mainittua Kisu ry:tä tai Eläinsuojeluyhdistyen kummeja.

Tulossa marraskuussa lista akuuteista keräyksistä 

Tähän tulossa lista keräyksistä, jossa tarvitaan rahaa ja mahdollisimman pian. 

Lähetä tieto keräyksestä oheisella lomakkeella.