Loukutus on helppoa. Se vaatii vain hiukan suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä. 

Sijoita loukku mahdollisimman lähelle kissan reittiä tai ruokailupaikkaa. Laita loukkuun kangas, jossa kissasi tuoksua.

Kesällä huomioi, että loukkuun ei saa paistaa suoraan aurinko missään vaiheessa päivää. Jos kissan reitti tai ruokailupaikka ei ole suoraan loukun edessä, niin loukulle täytyy vetää hajujälki. Hajujälki tehdään litran muovipulloon, josta voit tipottaa jälkeä (korkkiin tehdystä reiästä) loukulle. Tehokkain hajujälki saadaan purkista sardiinia öljyssä, 3-5dl ruokaöljyä ja loput vettä. Talvella vain öljyä. Seos kannattaa tehdä valmiiksi jo vuorokautta ennen. Sardiini muusataan haarukalla tai mieluiten tehosekoittimessa jolloin voit käyttää esimerkiksi ketsuppipulloa levittämiseen. Öljy sitoo hajua ja estää sen nopean haihtumisen sekä sateella pois huuhtoutumisen. Hajujälki pitää tehdä uusiksi vähintään joka toinen päivä ja heti sateen jälkeen. Kun olet nähnyt riistakamerasta, että kissa kävi syömässä loukulla tai haistelemassa sitä, niin enempää ei hajujälkien vetoa tarvitse jatkaa. 

Loukun eteen kannattaa sijoittaa ruokalusikallinen samaa ruokaa kuin loukkuun. Aloitus aina perus tonnikalalla öljyssä. Loukun sisälle voi heitellä harvan vanan kissan herkkunappuloita ja loukun ruokapaikalle kasa. Ruokaa ei saa laittaa sulkeutuvan oven alle. Jos tonnikala ei houkuta kissaa syömään, niin laita jotain voimakkaasti tuoksuvaa kissan ruokaa kuten esimerkiksi Sheban härkää kastikkeessa. Talvella kannattaa valmisruokaan sekoittaa öljyä, joka hidastaa hiukan jäätymistä. Ruoan jäätymistä voi ehkäistä ruokakupin alle sijoitetulla kädenlämmittimellä joita myydään noin 1-2€ /2kpl. paketti. Käytä noita vain loukussa (esim. supiloukku joka peitetty pressulla ja päädyt avoimet) jossa varmasti hyvä ilmanvaihto mahdollisten myrkyllisten palamispäästöjen vuoksi. 

Mikäli olet vasta aloittamassa kissan ruokintaa, niin huomioi ruokapaikan valinnassa edellä mainittu.

Hanki loukkuvahdiksi apilla ohjattava, lähettävä riistakamera. Niitä alkaa olla melko yleisesti eri tarkoituksiin hankittuna ja monet myös lainaa kameraansa, jos kyseessä vaikka lemmikin loukutus. Kysy alueesi facen eri ryhmistä kuten karkurit tai Eläinten pelastusrinki. Myös loukkuvahti joka lähettä tekstiviestin kun loukku laukeaa on hyvä apu, mutta kannattaa yrittää löytää riistakamera. Jos ostat niin Burrel tai Uovision melkein parhaat ja noista nimenomaan apilla etänä ohjattavat.

Loukku täytyy tarkistaa useita kertoja päivässä, jos et pysty valvomaan etänä riistakameralla. 

Loukutusta kannattaa jatkaa viikon verran, viimeisimmästä havainnosta. Hyvin usein kissa on näyttäytynyt vihdoin 6-7 vrk kuluttua. Loukutusta kannattaa jatkaa pitempään, jos loukkua ja kameraa voi pitää. Kannattaa kuitenkin panostaa viikon jälkeen etenkin laputusalueen laajentamiseen. Mikäli kissa ei ole saanut ruokaa loukutuspaikassa, niin syitä palata ei ole. Ulkona eläminen on jatkuvaa ruoan etsimistä ja uhkien välttelyä. 

Talvella ja sateisella säällä loukuksi kannattaa valita vaneriloukku. Kesällä verkkoloukku. Jos tiedät, että kissa on joskus loukutettu vaikka verkkoloukulla, niin käytä varmuudeksi vaneriloukkua. Mikäli kissa on loukutettu vaneriloukulla, niin voit hyvin käyttää vaneriloukkua etenkin jos sijoitat loukun vaikka oksien alle ja peität hiukan pohjaa hiekalla tai vaikka puiden lehdillä.

Jos käytät verkkoloukkua niin käytä vain mallia jossa ovessa on lisänä oven lukitus hakasilla. Jos oven reuna pääsee työntämällä avautumaan edes muutaman sentin, niin paniikissa oleva kissa yrittää työntää sitä kuonolla auki ja samalla saattaa repiä itseään.

Jos loukutat kissanpentuja, niin käytä vain pentujen loukutukseen soveltuvaa pieneläinloukkua. Pennut kulkevat yleensä yhdessä. Mikäli takana kulkeva pentu on lujaa sulkeutuvan vaneri tai verkkoloukun oven alla, niin selviytymismahdollisuudet on huonot.

Kissa kulkee mieluiten seinän, aidan tai pensaiden reunaa. Jos mahdollista, sijoita loukku vaikka puun oksien alle. Silloin oksat suojaavat suoralta auringon valolta ja sateelta. Huomioi kuitenkin että saat vedettyä hajujäljet, kissan kulkemisen kannalta turvallisesti. Älä siis sijoita loukkua tien vieressä olevan pensasaidan viereen. Loukkua ei siirretä kesken loukutuksen, kissa opetetaan hajujäljillä loukulle. Valitse siis paikka huolella. Jos loukku siirretään ja hajujäljet joudutaan vetämään uuteen paikkaan, niin vanhat hajujäljet saattavat ohjata kissan väärään suuntaan tai pahimmillaan hajujäljet menevät ristiin ennen loukkua, ja kissa aikansa kierrettyään hajujälkien ympyrää lopettaa hajujälkien seuraamisen. 

Peitä verkkoloukku päältä vedenpitävällä suojalla kuten linkin 2,49€ suojapeitteellä.

Loukun lattialle kannattaa laittaa kissan oma huopa tai jokin kangas jossa omistajan tai kissan oma tuoksu. Jos kyseistä kangasta ei ole, niin laita ainakin verkkoloukun pohjalle loukun etureunasta luukun sulkevaan astinlautaan asti vaikka pahvin pala.

Kun olet sijoittanut loukun, niin vedä siihen heti hajujälkiä 3-4 suunnasta. Hajujälkiä ei saa vetää ajotien yli. Jälkien pituus voi olla satoja metrejä. Kissan reviiri on yleensä enintään puoli kilometriä suuntaansa. Koska loukku kannattaa sijoittaa vain lähelle paikkaa missä kissa on nähty viimeksi/kissan kotia, niin kannattaa panostaa heti alussa kunnollisesti ja riittävän kaukaa tehtyihin jälkiin. Kissa ei löydä loukun ruokintapaikkaa, jos ei ole jälkiä mitä seurata. Hajujäljet täytyy uusia samaan kohtaan mielellään päivittäin, niin kauan kunnes kissa oppii loukulle. Voit pidentää hajujälkiä mutta älä tee uusia reittejä ettei jäljet mene ristiin.Hajujälki tehdään litran muovipulloon, josta voit tipottaa jälkeä (korkkiin tehdystä reiästä) loukulle.

Tehokkain hajujälki saadaan purkista sardiinia öljyssä, 3-5dl ruokaöljyä ja loput vettä. Sardiini muusataan haarukalla tai tehosekoittimessa. Öljy sitoo hajua ja estää sen nopean haihtumisen sekä sateella pois huuhtoutumisen.

Jos et käytä lähettävää riistakameraa jotta saat heti tiedon, kun kissa menee loukkuun, tai et pysty varmasti tarkistamaan loukkua vähintään 6h välein niin älä jätä loukkua auki.  Kissa ei yleensä tee tarpeitaan paikkaan missä on ja syö, ja saattaa siten pidätellä kunnes virtsarakko vaurioituu. 

Viritetyn loukun eteen voi jättää lusikallisen samaa ruokaa kuin oven sulkevan astintason taakse. Kuivanappuloita kannattaa jättää harva vana aukolta taakse, jonne lisäksi kipossa lisää. Kesällä loukun taakse myös vettä. Ruokaa ei saa laittaa sulkeutuvan oven alle. Jos tonnikala ei houkuta kissaa syömään, niin laita jotain voimakkaasti tuoksuvaa kissan ruokaa kuten Sheban ns härkää kastikkeessa. Talvella kannattaa valmisruokaan sekoittaa öljyä, joka hidastaa hiukan jäätymistä.

Jätä ruokaa loukun viereen vaikket jättäisi loukkua vireeseen. Jos käytät vaneriloukkua, niin ota sulkeutuva ovi kokonaan pois ja jätä ruokaa myös loukun perälle. Verkkoloukun oven voi myös jättää turvallisesti auki mutta ovi täytyy sulkea auki asentoon lukolla.

16594_28055_20220510_231337165-01
Vaneriloukku. Varmista, että loukussa on riittävät ilma-aukot. Välillä on lainaloukkuina näkynyt vaneriloukkuja ilman ilmareikiä.
20230425_071332
Verkko eli ns supiloukku. Kesällä loukun päälle kannattaa laittaa esim. pressu ja talvella vaikka lakana.

Loukku kannattaa sijoittaa mahdollisimman piiloon,kuten kuvassa näkyvä verkkoloukku.

Tai mahdollisimman lähelle pensaita tai muuta suojaavaa kasvillisuutta, kuten kuvan vaneriloukku. Myös seinän vierusta tai terassin/parvekkeen alla.